Meny

Var försiktig vid försäljning av aceton

Under hösten har det kommit larm om drogen Spice och dess förödande konsekvenser. Eftersom aceton kan användas vid framställning av Spice finns det anledning att vara extra försiktig och observant vid försäljning av produkten i butik.

Den senaste tiden har ett stort antal yngre människor runt om i Sverige förts till sjukhus, ofta med livshotande tillstånd till följd av överdoser av Spice. Även dödsfall har förekommit. Aceton som säljs i vanliga butiker kan användas för att blanda ut syntetiska cannabionider med växtdelar i Spice. Därför är det viktigt att hålla uppsikt över svinn och försäljning av aceton, då särskilt köp av större mängder.

Det är också viktigt att sprida information till butikens medarbetare och se till att de känner sig trygga med hanteringen. En möjlig åtgärd för att förhindra stölder kan vara att flytta aceton till kassan eller annan plats i butiken med god uppsikt över varorna.

– Vi har fått indikationer från handlare om att antalet butiksstölder av aceton har ökat och vissa butiker har börjat sälja flaskorna över disk. Vi vill informera alla handlare om hur Aceton kan missbrukas och uppmanar våra medlemsföretag att agera när det behövs. Spice är en livsfarlig drog som endast kan bekämpas om alla goda krafter samverkar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Aceton är dessutom en produkt som kan användas vid framställning av sprängmedel och omfattas därmed av de speciella regler som gäller för så kallade sprängämnesprekursorer. Det innebär att butiker har en skyldighet att sälja varorna på ett ansvarsfullt sätt.

Butikspersonal som upptäcker kunder som beter misstänkt eller onormalt har möjlighet att neka köp och ska tipsa polisen när det finns misstanke om att varorna kommer att användas för att begå brott.

Läs om regler vid försäljning av sprängämnespekursorer myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) webbplats.