Meny

Trots tydlig bevisning hamnar anmälningar i papperskorgen

”Vi gör allt som står i vår makt för att stoppa kriminaliteten men vi klarar inte detta på egen hand. Vi behöver politikens hjälp”. Det var ICA-handlaren Conny Holmlunds budskap när Svensk Handels vd Karin Johansson tillsammans med KD:s partiledare Ebba Busch Thor besökte ICA Kvantum i Märsta.

Stölder, hot och våld har blivit vardagsmat för många handlare. Trots att ICA Kvantum i Märsta lägger en cirka miljon varje år på olika säkerhetsåtgärder står de maktlösa när välkända kriminella ansikten dyker upp i butiken.

Historierna är många. De har blivit mordhotade för att se samma person dyka upp i butiken nästa dag. På övervakningskamerorna fångas stölderna upp. Motvärnsrån som urartar i våldsscener när butikens personal ingriper. Bildbevisen tycks solklara, men ändå läggs ärendena alltid ned.

– Det finns ett fåtal som använder butiken som ett skafferi. De tar vad de vill ha och går ut. Vi vet vilka de är, men ändå tillåts de fortsätta. Rättsväsendet agerar inte, det är oerhört frustrerande, säger Conny Holmlund, som driver butiken tillsammans med sin fru Anette.

Han anser att ett viktigt första steg är att införa ett tillträdesförbud.

– De som kliver in i butiken för att stjäla eller trakassera medarbetare måste kunna stängas ute. Vi gör allt som står i vår makt för att stoppa kriminaliteten men vi klarar inte detta på egen hand. Vi behöver politikens hjälp, säger Conny Holmlund.

KD vill omvandla böter till fängelse

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tog stort intryck av Conny Holmlunds berättelser. Hon var tydlig med att partiet vill prioritera handlarnas utsatthet och vill se krafttag inom området.

– Vi anser att det måste till en straffskärpning när det gäller stölder i butik och att som i dag bara ge dem böter blir helt verkningslöst. Vi föreslår därför att de även ska kunna få fängelse, sade Ebba Busch Thor till SVT:s reporter på plats.

Säkerhetsfrågorna var Svensk Handels huvudfråga i valrörelsen. Tillträdesförbud, slopad straffrabatt och snabbare påföljder vid brott är några av Svensk Handels huvudkrav.

– Det finns en stor förståelse för handlarnas utsatthet men nu gäller det att gå från vackra ord i en valrörelse till konkret handling. Vi kommer att ligga på politikerna med blåslampa, det måste till en förändring, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Frågan om ett tillträdesförbud har utretts och ett lagförslag har lagts fram. Inför valet angav sju av åtta riksdagspartier att de var för ett tillträdesförbud. Socialdemokraterna gick ut i media och lovade att genomföra förslaget om de vann valet.