Meny

Svensk Handel välkomnar möjlighet att porta brottslingar

Justitieminister Morgan Johansson (s) öppnar för att de som notoriskt stjäl eller förstör ska kunna portas från butiker. Svensk Handel som länge har efterlyst ett så kallat tillträdesförbud välkomnar initiativet. ”Viktig pusselbit för att skapa tryggare butiker”, säger Per Geijer säkerhetschef på Svensk Handel.

Många handlare vittnar om problem med personer som vid upprepade tillfällen stjäl eller på andra sätt missköter sig i butiken. I dag saknar handlaren helt möjligheten att med laglig grund stoppa personer från att besöka butiken. Detta är något som både Svensk Handel och handelsfacket Handels har vänt sig mot.

”Det är orimligt att handlaren i dag helt saknar möjlighet att avsluta kundrelationen. Att införa ett tillträdesförbud är en markering och en viktig pusselbit för att skapa tryggare butiker”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska se över hur förslaget kan utformas samt även titta på nya brott som tar sikte på systematiska stölder och hälerier. Utredningen ska vara klar i januari nästa år.

Publicerad: 2018.02.05