Meny

Svensk Handel välkomnar förslag för att stoppa tiggeriet

Moderaterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud i Sverige. Svensk Handel välkomnar förslaget och anser att det är hög tid att politikerna agerar i frågan. Många handlare upplever varje dag de problem som tiggeriet för med sig.

– Ingen ska behöva tigga för sin överlevnad, alla länder har ett ansvar och en skyldighet gentemot sina medborgare. Inom ramen för Europasamarbetet måste vi sätta större press på berörda länder så att diskrimineringen av deras medborgare upphör. Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

En stor majoritet av svenska handlare upplever problem med tiggeri i anslutning till sin butik. Exempelvis används butikernas toaletter med rinnande vatten som dusch eller tvättrum. Nedskräpningen kring butikerna ökar och runt pantstationen uppstår bråk kring pantflaskor. Många handlare vittnar om att kunder reagerar negativt på tiggeriet, utan att handlaren har möjlighet att agera.

– Vi hade hoppats på att kunna lösa frågan utan ett förbud men vår bedömning är att det inte går. Handlarna har under lång tid fått en av våra största samhällsutmaningar i knät när våra beslutsfattare har avstått från att agera, säger Mats Hedenström.

Presskontakt Svensk Handel
010-47 18 650
Publicerad: 2017.09.05  •  
Senast uppdaterad: 2017.09.05