Meny

Säkerhetsrisker i julhandeln

Den ökade mängden varor och paket i butikerna kring jul innebär säkerhetsrisker för handlarna. Också e-handeln ökar stadigt inför jul. Svensk Handel ger råd till handlare för ökad säkerhet.

I butiker är det ofta mycket gods kring jul vilket innebär att till exempel brandrisken ökar. Många paket i trånga utrymmen gör det också svårt för personalen att sköta sitt jobb.

Även bedrägeri- och inbrottsriskerna ökar varför butiken måste se till att ha en hög beredskap under julperioden. Också som konsument finns det saker att göra för ökad säkerhet, till exempel vid e-handel.

Identitetsstölder

Vi ser allt fler bedrägerier och identitetsstölder i butik. Kreditköp och beställningar i falskt namn, nyttjande av falska identitetshandlingar och försök till att hämta ut varor där namnet på legitimationen är ett annat än mottagarens är några de mest förekommande bedrägerierna.

Dessa punkter är några av dem som bör ingå i en kontroll av identitetshandlingar:

 • Kundens utseende stämmer överens med fotot på id-handlingen
 • Åldern verkar riktig (koll mot personnumret)
 • Id-handlingen är hel och i originalskick
 • Giltighetstiden inte är passerad
 • Namnteckningarna stämmer överens (i de fall namnteckning ska lämnas)

Stölder i butik

Med ett stort antal stöldbegärliga paket i butiken ökar risken för stölder och inbrott. Det är därför viktigt att se över butikens skalskydd.

 • Kontrollera att alla lås uppfyller försäkringsbolagets krav
 • Se till att vred inte används på insidan av ytterdörrarna. Det ska vara nyckel även från insidan
 • Fundera på om fönster behöver förstärkas med galler eller jalusier
 • Kontrollera att inbrottslarmet fungerar och att emballage eller paket inte täcker för rörelsedetektorer
 • Se till att personalen är uppmärksam på om någon beter sig misstänkt kring någon försändelse. Vanligt är att bedragaren beställer varor i falskt namn och hör med butiken om försändelsen kommit fram. När försändelsen kommit till butiken genomförs ett inbrott under natten då de tar med sig ”sitt” paket. Vid misstanke om förestående inbrott kontakta polisen eller placera särskilda försändelser på säker plats, exempelvis i säkerhetsskåp

Brand i butik

Med många varor i butik ökar risken för brand. Det medför att en del butiker får platsbrist, vilket ökar risken för brand. Brännbart material får aldrig placeras direkt under lysrör eller lampor. Håll minst en meters avstånd.

 • Andra källor som kan orsaka brand är; skadade eluttag, tillfälliga spotlights, värmefläktar, levande ljus och spisar
 • Skadade eluttag och andra uppenbara brister måste åtgärdas snarast möjligt, de kan orsaka brand eller personskador även om det inte finns något brandfarligt i närheten
 • Se även över butikens brandskydd i form av sprinkler och brandsläckare. Se till exempel till att placera brandsläckaren så att den är åtkomlig vid eventuell brand

Säkrare e-handel

Fortfarande kan man drabbas av nätbedragare vid e-handel. Det vanligaste är att ens uppgifter kommer i orätta händer, till exempel för att Skatteverket lämnat ut dem.

Som konsument är det bra att tänka på vilken betallösning man använder. Att välja faktura kan vara bra eftersom köparen oftast betalar när man fått varan, säger Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel.

Att använda sig av trygga webbplatser är ytterligare ett sätt, t ex genom att välja webbplatser som är märkta med ”Trygg e-handel”.

Vid nya kontakter bör man googla på företaget och dra öronen åt sig om andra kunder lämnar negativa recensioner.

– De allra flesta köp på nätet är säkra ändå, det får man komma ihåg, säger Per Geijer.

 

Publicerad: 2014-12-04