Meny

Regeringen vill höja skatten på ungdomsjobb

Regeringen planerar att höja arbetsgivaravgifterna för unga och ta bort den nedsättningen som finns för anställda under 26 år. Det uppger Finansdepartementet i de pågående budgetförhandlingarna.

  • Publicerad: 2014-10-07
  • Uppdaterad: 2014-10-09
Enligt Finansdepartementets promemoria som har skickats ut på remiss ska skattehöjningen ske i två steg redan under 2015. Enligt Svensk Handels beräkningar kommer det för handeln innebära kostnadsökningar på cirka 4 miljarder kronor per år, vilket motsvarar kostnaden för fler än 14 000 anställda.

– Vi är besvikna. Ingen annan bransch har så många ungdomar anställda som handeln och det här kommer innebära att ungdomsjobb riskerar att försvinna. Det här är pengar som ska tas från företag vars lönsamhet redan idag är mycket svag, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

I Svensk Handels undersökning som genomfördes tidigare i år svarar var femte butikschef att en höjning av arbetsgivaravgifterna skulle innebära uppsägningar. Ytterligare fyra av tio svarar att de skulle behöva avstå från nyanställningar.

– Det är märkligt att regeringens i särklass största skattehöjning riktas direkt mot ungdomsjobb. Handeln är gärna med och bidrar med skatter till Sveriges välfärd. Men utan en genomtänkt jobb- och näringspolitik riskerar vårt viktigaste bidrag – jobb till Sveriges unga – att gå förlorat, säger Karin Johansson.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten den 6 oktober presenterade Svensk Handel en rad förslag för hur fler jobb kan skapas inom handeln och andra tjänstebranscher.