Meny

”Jourdomstolar införs på prov i höst”

Jourdomstolar, avskaffad mängdrabatt och tillträdesförbud var åtgärdsförslag som debatterades när Anders Ygeman (S) och Tomas Tobé (M) möttes i sin första debatt i Handelns Hus i Almedalen.

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund är eniga om att det krävs effektivare påföljder för att få stopp på de hot och stölder som drabbar handeln varje dag. I ett gemensamt seminarium i Almedalen fanns inrikes Anders Ygeman (s) och moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé på plats. Ygeman lyfte bland annat fram att jourdomstolar kommer att införas på försök i höst.

Se sändning från seminariet här.

– Påföljden behöver komma direkt efter brottet. För att snabba på rättsprocessen kommer jourdomstolar att införas på prov i höst. Ungdomar och vaneförbrytare är grupper som vi framförallt vill ska kunna dömas snabbare, sade Anders Ygeman.

Svensk Handel har länge kämpat för att snatteri ska omvandlas till ringa stöld, något som nu blir verklighet. Detta välkomnades av Tomas Tobé som också slog ett slag för att återinföra snattofonen, som underlättar för handlarna att anmäla brott. Han vill även ta bort den mängdrabatt som finns för de som döms för flera brott.

Ygeman öppnade för att återigen titta på möjligheten att införa ett tillträdesförbud för de som notoriskt stjäl eller stör ordningen i butiken.

Svensk Handel kommer att följa upp förslagen i sitt arbete för effektivare påföljder för att stävja stöldbrotten mot butiker.

Fakta

Enligt siffror från Svensk Handel stjäls det för 6 miljarder i våra butiker varje år. En siffra som ökat med 35 % på tre år. Samtidigt har antalet anmälda stöldbrott paradoxalt nog minskat med 25 % sedan 2010.

När Handelsanställdas förbund frågade sina medlemmar visade det sig att 85 % av alla butiker utsatts för stölder eller snatteri det senaste året. Något som 76 % av de anställda upplever som mycket obehagligt.

Per Geijer

Säkerhetschef , Stockholm
010-47 18 647