Meny

Handeln redo för nästa generations kortbetalningar

Snabbare och billigare kortbetalningar. Det blir verklighet när kontaktlösa betalningar införs.

Idag sker 80 procent av alla betalningar med kort. Nästa anhalt i framtidens digitala betalningar är kontaktlösa betalningar. Tekniken går ut på att kunden trycker betalkortet mot en terminal som registrerar köpet på några sekunder. Maxbeloppet för köpet är 200 kronor och kan genomföras vid högst fem tillfällen i rad. För att kunderna ska kunna nyttja kontaktlösa betalningar behövs ett specifikt kort. För handelsföretagen krävs uppgraderade kortterminaler.

Snabbare och billigare
Svensk Handel är tillsammans med bankerna och andra aktörer överens om att växla upp till kontaktlösa betalningar.

– För handeln innebär detta både snabbare och billigare betalningar. Det minskar problemet som vi ser idag med småköp då det är både kostsamt och tar tid då varje kund ska betala sin tidning eller kaffe med kort, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Anledningen till att det blir billigare är de nya EU-reglerna som innebär att ett tak sätts på de mellanbanksavgifter som bankerna tar ut vid korttransaktioner. Läs mer om mellanbanksavgifter här.

ICA är först ut med kontaktlösa betalningar. Kontaktlösa kortbetalningar expanderar snabbt i Europa. Polen och Storbritannien är störst när det gäller genomförda transaktioner. Spanien har högst andel kortterminaler och spenderar mest. Tjeckien har högst andel kontaktlösa transaktioner totalt.

När kommer kontaktlösa betalningar bli verklighet?
– Ambitionen är att 2017 ska 50 procent av konsumenter och kortterminaler i Sverige ha möjlighet att genomföra betalningar via kontaktlös teknik, säger Bengt Nilervall.

 

Publicerad: 2016.02.02  •  
Senast uppdaterad: 2016.02.02